fbpx
Menu Tickets

Fairy Nights 2021

28 augustus 2021, Haarzuilens

Fairy Nights 2021

6 april 2021

11 Tips om Fairies Aan te Trekken (en 5 om Ze te Stoppen) 

good or bad faery brian froud

Brian Froud

Ik heb de fairy kunstenaar Brian Froud een aantal keren gesproken in de afgelopen 25 jaar. De keer die het meeste indruk op me maakte was de allereerste keer mid jaren 90, aan de keukentafel in zijn huis in Dartmoor onder het genot van een glas rode wijn.

De fairy ervaringen van Brian Froud

Die ene vraag was  onvermijdelijk en brandde op mijn lippen: had hij wel eens ervaringen gehad met echte elfen? Hetgeen volgde was een fantastisch relaas over diverse ontmoetingen. Een paar van de voorbeelden zijn me altijd bijgebleven. Zoals de arme fairy die hij tegen was gekomen en die een kunstbaard droeg. Op Brian’s vraag waarom die kunstbaard was het antwoord dat de fairy liever een kabouter was geweest. Het was bijna een soort transgender vraagstuk maar dan tussen natuurwezens.

Het andere voorbeeld was de fairy die hij in een hotel in Amerika was tegengekomen en die doodsbang was voor de stofzuiger van de schoonmaakdienst. Toen Brian uitlegde, wat een stofzuiger was en dat het apparaat geen kwade opzet in de zin had, nam nieuwsgierigheid bij de fairy de overhand. Toen Brian hem de volgende ochtend tegenkwam op weg naar de ontbijtzaal, zat de faery – zonder dat de bedienende schoonmaakster het in de gaten had – vrolijk bovenop de stofzuiger, helemaal uitgelaten, als een kind in de achtbaan van de Efteling.

Eigen ervaringen

Zelf heb ik wel een nachtelijke ervaring gehad met een huisgeest in een oud huis in Lichfield, Engeland, maar nooit met fairies. Maar dat ik ze niet ervaren heb, wil niet zeggen dat ze niet zouden bestaan. Wie ben ik om de ervaring van anderen zoals Brian in twijfel te trekken? Inmiddels heb ik veel tips verzameld hoe goedwillende fairies aan te trekken, en ook hoe kwaadwillende fairies te blokkeren. Laten we beginnen met dingen die fairies prettig vinden waardoor jij ze in en rond je huis kan aantrekken.

11 tips om fairies aan te trekken

Fairies zijn vooral aangetrokken door gebieden waar verschillende natuurrijken elkaar raken. Met natuurrijken bedoelen we het plantenrijk, aarderijk (rotsen, aarde), het waterrijk, het dierenrijk, het mensenrijk. De eerste vier tips hebben te maken met deze natuurrijk-raakvlakken. De andere 7 kunnen echter net zo waardevol zijn.

 1. een waterfontein in je huis dat klettert op kristal of op een rots
 2. een plant bij je vijver
 3. een plant die uit of op een rots groeit
 4. een kruidentuin vooral met oude steenformaties
 5. heiligdommen en altaren voor natuurgoden
 6. wijnkelders (ja vraag me niet waarom maar het schijnt te werken)
 7. sprookjesaltaren met offergaven
 8. glanzende, sprankelende dingen (zoals sieraden, kristallen, enz.)
 9. water, zowel stilstaand als stromend (hoewel permanent stromend water als een huisfontein het beste schijnt te werken)
 10. oude, lege kasten en lades (waar fairies zich in kunnen verbergen)
 11. jonge, vrolijke kinderen met een grote fantasie schijnen een zeer grote aantrekking te hebben op fairies, vooral als ze spelen met water, planten of zelfs zand

11 Tips om Fairies Aan te Trekken

Hoe kan je ontdekken of fairies zich aandienen in jouw omgeving?

Dit is echt het terrein voor de oplettenden van geest:

 1. je kat of hond gedraagt zich vreemd, en lijkt te spelen met iets onzichtbaars
 2. zoetigheid in je huis dat opeens zo maar verdwenen is
 3. vreemde geluiden vooral ‘s nachts. Deze worden vaak toegeschreven aan huisgeesten maar het schijnt vaker veroorzaakt te worden door natuurwezens: zoals lichte voetstappen op trappen of in gangen, tikkende geluiden in kasten, en deuren die opeens openen en sluiten
 4. klusjes in uw huis worden gedaan zonder dat iemand het weet. Ook hier kan een huisgeest bezig zijn geweest zoals dit het geval was bij een goede vriend van me die zijn huisgeest altijd indirect vanuit zijn ooghoek in de spiegel zag. Deze huisgeest kon een leeg glas opeens verplaatsen van de woonkamer naar de keuken. Toch schijnt het ook voor te komen dat een fairy dit soort kleine taken op zich neemt. Wat dat betreft is het soms moeilijk de grens te vinden tussen geesten en natuurwezens
 5. sieraden en sprankelende voorwerpen verdwijnen spoorloos en vervolgens vind je ze op vreemde plaatsen
 6. melk of bier bederft vóór de vervaldatum zonder dat hier een goede verklaring voor is
 7. nieuwe soorten planten die opeens aan de buitenkant van uw huis beginnen te groeien

5Tips om slechte fairies te Stoppen

5 tips om fairies te stoppen

Het kan je ook teveel worden. Vooral als fairies poltergeist-achtige acties gaan uitvoeren. Deuren en kastlades die maar open en dicht blijven gaan. Voetstappen op de trap die je de hele nacht wakkker houden. Niet alle fairies zijn zo lief en aardig als sommigen ons willen doen geloven. Er kunnen echte plaaggeestjes tussen zitten. Erg onprettig als juist deze besloten hebben om zich in jouw huis te vestigen. Hoe kom je in dat geval van deze natuurwezens af? 5 nuttige tips:

 1. zorg dat je luide, rinkelende windgongen of andere soort bellen ophangt op de plaatsen waar je last van ze hebt
 2. als je eigen kinderen zich altijd erg luid gedragen, hoef je je ook geen zorgen te maken dat fairies zich bij jou thuis zullen nestelen
 3. christelijke voorwerpen zoals kruizen, rozenkranzen en mariabeelden schijnen goed tegen fairies te werken. Maar als je ze juist wilt aantrekken, moet je ze uiteraard verwijderen
 4. ijzeren hoefijzers schijnen ook heel goed te werken. Waarom dit is, is onbekend
 5. op de plekken waar je de meeste hinder van vervelende fairies ondervindt, kan je kommen met zout plaatsen. Hier schijnen fairies totaal niet tegen te kunnen

Heb je zelf nog meer tips, of heb je zelf ervaringen met fairies, die je graag wilt delen, laat graag een comment achter. En als je het nog niet aandurft om fairies in je huis toe te laten, is het misschien een idee om ze op te zoeken in de natuur bij bijvoorbeeld een stromend beekje en een laaghangende boom over dat beekje. Een andere mogelijkheid is om een bezoek te brengen aan het park van kasteel De Haar tijdens Fairy Nights.

Alle illustraties in dit artikel zijn afkomstig uit het briljante boek van Brian Froud: “Good Faeries, Bad Faeries”.